INSPIRACJE / Odżywianie / 26 listopada 2018

Tradycyjne polskie kiszonki receptą na zdrowie!

Jesienią, kiedy nasz organizm zmaga się z wirusami i bakteriami, zapotrzebowanie na produkty pobudzające odporność wzrasta. W tym okresie mamy zdecydowanie mniej dostępnych warzyw i owoców dostarczających drogocennych witamin i minerałów. Dodatkowo mogą one zawierać ich mniejszą ilość, ponieważ nie dojrzewają w pełnym słońcu. Jak zatem zabezpieczyć nasz organizm przed jesienno- zimowymi przeziębieniami i chorobami?

Doskonałym zastrzykiem zdrowych składników są nasze tradycyjne kiszonki! Wysoka zawartość witaminy C
w produktach kiszonych wpływa na poprawę odporności. Zawarte w nich witaminy A i E będące przeciwutleniaczami przeciwdziałają powstawaniu nowotworów i starzeniu się organizmu. Obecne są również witaminy z grupy B wspomagające układ nerwowy oraz witamina K warunkującą prawidłową krzepliwość krwi. Kiszonki są nie tylko kopalnią witamin ale zawierają również minerały takie jak wapń, potas, fosfor czy żelazo poprawiające funkcjonowanie naszego organizmu.

Kiszonki bogate są również w błonnik, który obniża poziom cholesterolu, pomaga w utrzymaniu równego poziomu glukozy we krwi oraz usuwa toksyny z naszego organizmu. Błonnik poprawia perystaltykę jelit
i zapobiega zaparciom, dzięki niemu czujemy się dłużej syci co sprzyja odchudzaniu.

Zawarte w produktach kiszonych bakterie probiotyczne poprawiają odporność naszego organizmu, sprawiają, że jesteśmy mniej podatni na infekcje. Eliminują toksyny z naszych jelit, zmniejszają ryzyko występowanie nowotworów i obniżają poziom „złego” cholesterolu.

Kolejnym bardzo korzystnym powodem by jeść kiszonki jest ich niska kaloryczność. Dzięki procesowi fermentacji obniża się energetyczność i indeks glikemiczny produktów. Dlatego będąc na diecie szczególnie warto po nie sięgać.

Niestety nie każdy produkt dostępny w sklepie jest rzeczywiści kiszony. Często okazuje się, że producenci sprzedają nam produkty kwaszone. Nie są to naturalnie pozyskiwane kiszonki, dodawane są do nich związki chemiczne przez co pozbawione są wartościowych składników odżywczych. Najlepszym rozwiązaniem są domowe przetwory, których składu i co za tym idzie korzyści zdrowotnych jesteśmy pewni.

Co można kisić?

Oprócz doskonale nam znanej kapusty i ogórków kiszonych możemy również kisić inne warzywa oraz owoce. Bardzo dobrze do kiszenia nadają się buraki, kalafior, cukinia, marchewka, pomidory, a z owoców jabłka, gruszki czy śliwki.

 

Kiszone buraki

Składniki:

1kg buraków

2 ziarenka pieprzu

3 ząbki czosnku

1 listek laurowy

1 łyżka soli

2 ziele angielskie

Woda

Pokrój buraki na mniejsze części i umieść w słoiku delikatnie dociskając. Dodaj czosnek, liść laurowy, pieprz
i ziele angielskie. Zalej wszystko ciepłą wodą z solą, tak aby dokładnie wszystko zakryła. Potrząśnij delikatnie żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza i jeszcze raz dociśnij buraczki. Pozostaw w temperaturze pokojowej do momentu pojawienia się piany na wierzchu, następnie przenieś do chłodnego miejsca i zostaw na kilka- kilkanaście dni.

 

Kiszone jabłka

Składniki:

5kg jabłek

Liście porzeczek i chrzanu

Woda

1 łyżka płaska cukru

1 łyżka płaska mąki żytniej razowej

1 łyżka płaska soli

Jabłka przekładając liśćmi umieść w słoju, następnie zalej je mieszaniną wody, cukru, mąki żytniej i soli, zakrywając dokładnie jabłka. Trzymaj w chłodnym miejscu przez przynajmniej 4 dni.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Wólczańska 128/134 lok.15 budynek J
Łódź

601 255 514 | kontakt@poradnia-optima.pl