INSPIRACJE / Odchudzanie / 5 czerwca 2019

Kurkumina – żółta siła z dalekiego wschodu

Kurkumina jest to związek polifenolowy, który jest najbardziej aktywnym składnikiem kurkumy, czyli znanej żółtej przyprawy wyizolowanej z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa). Roślina ta stosowana jest w medycynie tradycyjnej już od tysięcy lat, zwana jest inaczej szafranem indyjskim. Uprawiana jest w Indiach, Chinach oraz południowo-wschodzniej Azji. Ogrom jej prozdrowotnych właściwości potwierdzają liczne badania naukowe. W jakich schorzeniach kurkumina może pomóc? Czy dla każdego jest bezpieczna? Czy warto ją włączyć do codziennej diety?

Obecnie szeroko prowadzone badania podkreślają jej przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe działanie. Wykazują też jej właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

Przeciwzapalne działanie kurkuminy

Stan zapalny jest naturalną reakcją na infekcję, uraz czy stres o różnej etiologii. Przewlekły stan zapalny o różnym nasileniu leży u podstaw wielu chorób, m.in. nowotworowych, miażdżycy czy otyłości. Substancja ta wspomaga organizm poprzez redukcję poziomu cytokin prozapalnych: IL-1- β, IL-6, TNF-α oraz czynnika NF-kb. Dzięki temu jest pomocna w leczeniu wielu chorób autoimmunologicznych, np. reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy, chorobach zapalnych jelit.

Odporny jak… kurkumina

Związek ten poprawia dostępność receptorów wit. D3, która jest niezbędna do prawidłowego przebiegu mechanizmów immunologicznych. Ze względu na strefę klimatyczną, w której położona jest Polska jej mieszkańcy, szczególnie w okresie zimowym, mogą cierpieć na niedobór tego składnika, gdyż jest on głównie wytwarzany przez skórę przy udziale promieni słonecznych. Co więcej kurkumina zwiększa w organizmie ilość katelicydyny, która wspomaga ochronę przed patogenami. Kurkuma stosowana podczas przeziębienia skutecznie niweluje np. ból gardła, a w okresie pylenia roślin zmniejsza reakcję organizmu na alergeny.

Kurkumina a nowotwory

Związek ten jako polifenol o właściwościach oksydacyjnych ma zdolność do neutralizowania reaktywnych form tlenu, czyli cząsteczek, których nadmiar powoduje wystąpienie stresu oksydacyjnego, a w efekcie zaburzeń w pracy komórek i starzenia się organizmu. Dodatkowo powoduje wzrost ilości glutationu – związku o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki tym mechanizmom zmniejsza ona ryzyko wystąpienia nowotworów, a także powstrzymuje rozwój choroby jeśli już wystąpiła. Dieta bogata w tę przyprawę wpływa na obniżenie prawdopodobieństwa zaistnienia raka piersi, płuc, jelita grubego czy wątroby.

Opieka nad układem krążenia

Kurkumina dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym pozwala utrzymać dobrą kondycję serca oraz całego układu krążenia. Wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i cukrzycy. Inną właściwością ochronną jest przeciwdziałanie zlepianiu się płytek krwi, co poprawia krążenie i obniża prawdopodobieństwo wystąpienia arteriosklerozy.

Wspomagające działanie na układ pokarmowy

Badania potwierdzają, że olejki eteryczne zawarte w kurkumie pomagają zniwelować przykre dolegliwości, takie jak wzdęcia, odbijanie czy objawy choroby wrzodowej. Wspomaga także stan błon śluzowych, pobudzając wydzielanie mucyny, która tworzy na nich warstwę ochronną. Ponadto hamuje wydzielanie soku żołądkowego, który w nadmiarze może powodować nadkwaśność i zgagę. Wprowadzenie tej przyprawy do diety wspomaga trawienie tłuszczów poprzez pobudzanie wydzielania żółci, dzięki czemu staje się niezastąpiona podczas leczenia zapalenia dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego.

Dawkowanie

Biodostępność kurkuminy niestety jest dość niska. Tylko niewielka jej ilość trafia z przewodu pokarmowego do krwi. Jednak spożywana regularnie, nawet w małych dawkach, może przynieść pozytywne efekty. Zalecana dzienna dawka wynosi 200-500 mg, a maksymalna ilość to 800 mg. Przygotowując potrawy z kurkuminą warto połączyć ją z czarny pieprzem, ze względu na to, że piperyna w nim zawarta zwiększa wchłanianie kurkuminy nawet o 200%.

Kurkumina wykazuje szerokie spektrum działania na organizm. Została ona dokładnie opisana w licznych badaniach klinicznych, których wyniki są bardzo obiecujące. Jeśli chcemy utrzymać prawidłową homeostazę organizmu warto włączyć ją do codziennej diety lub rozważyć suplementację, najlepiej w połączeniu z piperyną.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Wólczańska 128/134 lok.15 budynek J
Łódź

601 255 514 | kontakt@poradnia-optima.pl